Czas rozpocząć sezon na jabłka. Mam dla Was Kochani dzisiaj deser jabłkowy, który smakuje jak szarlotka. Jest dużo szybszy w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba go piec, wystarczy jedynie 15 minut, by cieszyć się jego smakiem. Deser nie zawiera cukru, możecie zrezygnować też ze zwykłego jogurtu i użyć tego bez laktozy, jeśli Wasza dieta tego wymaga. Szarlotka w słoiczku będzie jak znalazł dla osób zabieganych, na drugie śniadanie lub na zlot niezapowiedzianych gości. Polecam.
Składniki (na dwie porcje):
2 jabłka
1 łyżka oleju kokosowego
1-2 łyżeczki cynamonu
1 jogurt naturalny (180g) - u mnie bez laktozy
Kruszonka:
3 łyżki płatków owsianych
1,5 łyżki ksylitolu
0,5 łyżki oleju kokosowego
0,5 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kruszonki. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksuj w malakserze lub rozdrabniaczu.
W małym rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj do niego ksylitol i zmiksowane płatki z wiórkami. Ciągle mieszając, przez 2 minuty podgrzewaj składniki, aż zaczną się lepić i powstanie sypka kruszonka. Zdejmij z ognia.
W małym rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj do niego ksylitol i zmiksowane płatki z wiórkami. Ciągle mieszając, przez 2 minuty podgrzewaj składniki, aż zaczną się lepić i powstanie sypka kruszonka. Zdejmij z ognia.
Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść 0,5 łyżki oleju kokosowego, wsyp cynamon, dodaj jabłka. Na małym ogniu duś jabłka, aż zmiękną (ok. 5 min). Jeśli masz bardzo kwaśne jabłka, możesz dodać do nich trochę miodu (ja nie dosładzałam). Zdejmij z ognia.
Na dno szklanki wsyp trochę kruszonki, na nią nałóż jabłka i połowę jogurtu (druga połowa do drugiej szklanki). Na jogurt wyłóż kolejną porcję jabłek i posyp całość kruszonką. Podawaj na ciepło lub zimno.
też tak robię na szybko ;)
OdpowiedzUsuń:) deser sprawdza się, bo jest szybki, a w smaku super.
Usuńświetny pomysł :) robię też szarlotkę na szybko. Moja wersja to prażone jabłka, bita śmietana i prażona na sucho bułka tarta z cynamonem i cukrem, pyszne ( http://fioletowa-biblioteka-anety.blogspot.com/2015/10/jabka-inaczej.html ) z przepisu znalezionego na http://tektonika-uczuc.blogspot.com/2011/09/grecka-ambrozja-czyli-deser-jabkowy.html
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smakowicie, dziękuję za pomysł. Wypróbuję :)
UsuńMmmmmmm :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie. Bardzo fajny pomysł na szybki deser. Koniecznie trzeba wypróbować.
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńBardzo apetyczny deser :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, miło to słyszeć :)
UsuńPychota ☺
OdpowiedzUsuńfajny deserek!
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiego deseru, a prażone jabłka wprost uwielbiam :) chętnie sprawdzę ten przepis.
OdpowiedzUsuńpolecam - wszyscy, którzy próbowali zachwalają. :)
UsuńWspaniały deser dziewczyny :-€
OdpowiedzUsuńapetyczny deser
OdpowiedzUsuń